Teks: Nouri Jubli
Baru sahaja selesai makan malam bersama suami di restoran pilihan. Ayam 'butter milk' yang suami order tidak di makan selaju yang biasa. Katanya lagi sedap ayam 'butter milk' saya masak. Senyum ke telinga mendengar pujian suami. Habis saja makan , kami singgah ke pasar raya membeli ayam buat makan tengahari esok.
Hidangan ayam 'butter milk' mudah didapati di mana-mana restoran di sini. Tapi bezanya air tangan seorang-seorang. Ayam yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Resipi ni sangat mudah. Nak belajar masak resipi ni? Semak di bawah.
Ayam Butter Milk
Isi ayam
Tepung gandum
serbuk lada sulah
Mentega
Daun kari
Cili Thailand
Susu (boleh ganti dengan susu cair)
Susu manis
Cara memasak:
Gaul isi ayam dengan tepung gandum dan lada sulah. Goreng hingga garing. Ketepikan.
Panaskan kuali dan masukkan mentega hingga cair. Api jangan besar, mentega mudah hangus.Gunakan api yang sederhana. Setelah itu masukkan daun kari dan cili hingga naik bau. Tuang susu sambil gaul secukup banyak ayam yang diperlukan. masukkan 2-3 sudu makan susu manis kalau nak pekat boleh campur air dengan tepung gandum kedalam masakan. Tambah garam dan perasa. . Sedia dihidangkan.
Selamat mencuba =)
No comments:
Post a Comment